Érdekességek a szaloncukorról

A legkedveltebb szaloncukorfajta a zselés, a teljes kínálat csaknem felét teszi ki. Ezt követik a vajkaramellás, a marcipános és a kókuszos változatok. A hagyományos ízek mellett a gyártók minden évben kísérleteznek újdonságokkal, így kóstolhattunk már mákos, diós, mogyorós, gesztenyés, rumos, nugátos, fahéjas, almás, narancsos, ananászos, epres, meggyes, túrós, joghurtos szaloncukrokat.

Szaloncukor

A cukorkák őse a krémes állagú fondant cukor, amit a franciák már a 14. század óta készítenek. A fondant készítés mesterfogásai Magyarországon német cukorművesek közvetítésével terjedtek el, és a híres cukrászatok mindegyike változatos ízű, elegáns csomagolású szaloncukrokat kínált vásárlóinak (így van ez ma is). A sztaniolpapírt gyakran díszítették képekkel, a selyempapír végét kézzel rojtozták. A századforduló kifinomult fogyasztói nem csak az édességet fogadták nagy lelkesedéssel, de a pompás sztaniolokat is megőrizték. Kisimítva a kedvenc könyveik lapjai közé vagy kis dobozkákba rejtették.

A Jókai Mór írásaiban még szalonczukkedli néven szereplő csemege gyártásának gépesítése hazánkban több céghez is kötődik: 1883-tól üzemelt a Szentkirályi utcában egy gőzgépekkel felszerelt csokoládégyár, amelyben szaloncukrot is gyártottak. Gerbeaud és Kugler csokoládégyára pedig 1886-ban kezdte meg működését. A karácsonyi finomság elkészítése során a csomagolásban őrizték meg a leghosszabb ideig a kézi munkát. Sok cukrászműhelyben még a II.világháború után is kézzel csomagolták ezt az ünnepi édességet. A míves szaloncukrokat fel lehetett ismerni arról, hogy a csomagolás két végét nem csavarták meg, hanem jellegzetes módon összenyomták – ez több terméken megfigyelhető ma is. Az olló helyett később az úgynevezett riccselőgép rojtozta a csomagolóanyagot, napjainkra pedig fémesen csillogó színes fólia váltotta fel a selyempapírt és a sztaniolt. A gépiesítésnek köszönhetően egy-egy nagyobb gyártónál évente akár 170 millió szem szaloncukor is készülhet!

Magyarországon és a környező országokban a szaloncukrokat csak az 1960-as évektől vonják be csokoládéval. Az ízletes bevonat alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a szaloncukor ne száradjon ki, ne sérüljön meg. Az annak idején leginkább kapható konzum szaloncukor papírja néha kellemetlen meglepetést rejtett: némely darab olyan kemény volt, mintha egy színes kavics került volna az édesség helyére. Érdemes megfigyelni a különböző fajták bevonóinak kakaótartalmát és a csokoládéréteg vastagságát. Mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot: étcsokoládés, tejcsokoládés, vastagabb vagy vékonyabb rétegek kísérik a népszerű ízeket.

A legkedveltebb szaloncukorfajta a zselés, a teljes kínálat csaknem felét teszi ki. Ezt követik a vajkaramellás, a marcipános és a kókuszos változatok. A hagyományos ízek mellett a gyártók minden évben kísérleteznek újdonságokkal, így kóstolhattunk már mákos, diós, mogyorós, gesztenyés, rumos, nugátos, fahéjas, almás, narancsos, ananászos, epres, meggyes, túrós, joghurtos szaloncukrokat. Az idei sláger pedig a tokajis és a Baily’s likörős. A teljes kínálatot talán csak Gombóc Artúr tudná felsorolni. (Forrás: www.hvg.hu)

Kétszáz kilós szaloncukorrekord

Több mint kétszáz kilogrammot nyom Magyarország és egyben a világ legnagyobb szaloncukra, amely a Bonbonetti Choco Kft. mestereinek keze munkáját dicséri.

A rekordméretű, csokoládéval burkolt marcipános szaloncukor – amelyből 20 ezer apró is kitelne – három méter hosszú. A megaszaloncukor összesen 209 kilogrammot nyom, jóval meghaladva az eredeti elképzeléseket. A rekordkísérlet előkészületei már jó ideje folytak, mert egy ekkora méretű édesség előállítása nem csupán az érdeklődők, hanem maguk a készítők számára is újdonság volt.

A gigászi szaloncukor kivitelezőinek mindent az eredeti előállítási mód szerint kellett elkészíteniük és összeállítaniuk, mert csak így lehet hiteles a rekord. Az óriási karácsonyi finomságnak ugyanolyan alapanyagokból és ugyanolyan módon kellett elkészülnie, mint apró társainak, és persze az ízét tekintve sem maradhatott alul – olvasható a Bonbonetti Csoport  közleményében.

Az óriás szaloncukor elkészítésének célja nem csupán a rekord felállítása volt, hanem, hogy felhívja a figyelmet a különleges hungarikum sajátosságaira: a valódi csokoládé és a magas tápértékű, minőségi anyagok fontosságára.

A megaszaloncukor jótékony célt is szolgált. A hatalmas édesség a Béke Gyermekotthonhoz került, ahol közel száz bentlakó várta az egyedülálló és különleges finomságot. (Forrás: Mti)