A gumicukorról bővebben…

gumicukor már száz éve riogatják a szülőket és a fogorvosokat. Eleinte mézgából, növények gyantájából készült. Később édesgyökér lett az alapanyag, amiből a fekete, nyúlós, sokak által kedvelt medvecukor is készült. A gyártók ma már zselatin, szőlőcukor és aromák keverékével variálnak. Nyúlós állagát a főzött zselatinszirupból nyerik. Szárítás után felszínét méhviasszal kezelik, így elveszti ragacsosságát.

A gumicukor angol találmány, bizonyos Charles Gordon Maynard találta fel, 1909-ben, ekkor még nem volt semmilyen figura a gumicukorból megformázva. Később, 1922-ben készítettek először, az akkor a vásárok attrakcióinak számító táncoló medvék mintájára, medveformát. Az eredeti gumicukor-medve, a mostani 22 mm-nél sokkal nagyobb volt, és Teddy macira kezdett hasonlítani.

Mikor híre ment a gumicukorkának, évről-évre népszerűbb lett, kezdetben a macifigurák feltalálójának, Hans Riegel felesége hordta biciklivel a megrendelőkhöz a kész gumicukrot. A későbbi Haribo gumicukorgyártó megalapítója. Aki nevének és Bonn város kezdőbetűiből rakta össze a méltán híres cég nevet: Hans Riegel, Bonn (HaRiBo).

Mára a legnagyobb gumicukorgyártó lett, a gumimaci cukor pedig jelképe a gyártónak. Manapság a Haribo gumicukorgyártó cégnél mintegy hatezren dolgoznak. Ami viszont elképesztő összegnek számít, hogy a gumicukor reklámozására, évente mintegy 97 millió eurót fordít. A cég európai üzemeiből naponta 80 millió gumimaci hagyja el a gyártósorokat.

Maga az alap gumicukor recept, 1909 óta változatlan, nem más, mint szirup, cukor, szőlőcukor, zselatin, és különböző aromák. A jellegzetes gumis, és rágós állagát úgy érik el, hogy a 6-8 tömegszázaléknyi zselatint tartalmazó szirupot főzik, majd száraz levegővel addig szárítják, míg a víztartalom 18 tömegszázalékra csökken.

Ez csak az átlagos gumicukor receptje, mert a Haribo cukorkák keverési összetétele a kezdetektől hétpecsétes titoknak számít.

A gumicukor több ismert embernek kedvenc édessége volt. Például Albert Einstein is szívesen fogyasztotta. (Forrás: reklámajándék.blog.hu)