Nyalóka receptek

nyalóka, mint a gyerekek kedvence (titokban a felnőttekés is :)) otthon is elkészíthető és nem is nagy ördöngősség, csak 1-2 speciális hozzávalóra van szükség, de ezek beszerzése sem lehetetlen.

Nyalókák

Banános karamellás nyalóka

Hozzávalók kb. 5 db nyalókához:

3 dkg karikákra vágott banán

0,3 dl habtejszín

pár csepp citromlé

3,5 dkg semlegesebb ízű méz

3,7 dkg cukor

1-2 dkg vaj a forma kikenéséhez

+ nyalókaforma és nyalókapálcák (Desszertmesternél kaphatók, pálcák helyett lehet méretre vágott szívószálat is használni)

A karamellához először a banánt, a citromlét és a tejszínt leturmixoljuk, majd melegíteni kezdjük.  A mézet egy edényben szintén elkezdjük melegíteni, de nem kell megvárni, hogy forrni kezdjen. Hozzáadjuk a cukrot, megvárjuk, hogy karamellizálódjon. Ekkor óvatosan hozzáöntjük a meglangyosított tejszínes banánpürét. Ezután folyamatos keverés mellett alacsony lángon sűrűre főzzük. Ha nyalókát készítünk, nem annyira harapható, hanem keményebb állagra van szükség, így 125 fokig érdemes főzni, ezt maghőmérővel ellenőrizhetjük. Ha a karamella elérte a 125 fokot, akkor levesszük a tűzről, és pár percig hűtjük. Közben a formát olvasztott vajjal kikenjük, hogy ne ragadjon bele a karamella. A szívószálakat/nyalókapálcákat a formába illesztjük, majd mehet rá a karamella. A formát óvatosan megrázzuk, asztalhoz ütögetjük, hogy egyenletesen terüljön el. Kb. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd kipattintjuk a formából. Celofánba csomagolva ajándékba is lehet adni.

Tipp: Készíthetünk málnás-karamellás,  narancsos-karamellás, vagy akár sütőtökös-karamellás nyalókát is! Csak arra kell ügyelni, hogy kb. 125 fokig főzzük ezeknél is a karamellát, hogy elég kemény „nyalóka-állagú” legyen! (Forrás: pralineparadicsom.hu)